Walters & Cohen Architects logo
The first project Walters & Cohen completed under the framework agreement for the Royal Botanic Gardens, Kew was Climbers and Creepers, a fun, interactive education centre designed to teach children aged 3 to 9 about the relationship between plants and animals. It is housed in the old Cycad House at Kew, which was originally built in the 1980s as a temporary glasshouse for plants during renovation work to the Palm House. As part of our renovation, the entire glass cladding was removed and the steel structure strengthened, then re-clad in a combination of solid polycarbonate clear panels and triple-wall polycarbonate panels.

Climbers and Creepers provides an assembly area, interactive educational facilities, and internal and external play areas for children. Toilet facilities, stores and a manager’s office form a ‘pod’ in the centre of the glasshouse. Located above these facilities is a mezzanine floor accessed via a stairway and platform lift. The interactive learning and play area to one side of the central pod was designed and installed under the supervision of At Large, a specialist exhibition design firm who see the centre as ‘a landscape of the imagination’.

Client Royal Botanic Gardens, Kew
Total value £800,000
Completion July 2004
Area 1,200 m2
QS Fanshawe
Contractor Total Construction
Structure Michael Barclay Partnership
Building Services Max Fordham LLP
Exhibition design At Large

Keyword:
Education Culture and Community


 

  Photographs

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW