Walters & Cohen Architects logo
In 2003 Walters & Cohen designed a house perched on the edge of sandstone cliffs in Sydney. The building overlooks the Pacific Ocean 80m below, and every effort was made to maximise the site’s breath-taking views across the water.

Key to the design is the element of surprise. The house is approached up a narrow driveway off a residential street in a densely populated area of the city. Visitors arrive into a double volume space at ground floor level with a small internal courtyard at the far end. The arrival space is lit from above and has no views out. It is not until visitors have climbed the stairs to the first floor that they are aware of the dramatic cliff top setting and ocean views.

The house is made up of two rectilinear double storey elements that enclose the double volume arrival space. Bedrooms and ancillary accommodation are located on the ground floor, with living accommodation at first floor level; the reverse of the suburban house typology. The roofs are two offset planes that float above the more solid rectangular forms separated by a band of clear glazing.

The living accommodation at first floor level maximises the views and creates a sense of living on the bow of an ocean liner.

Client Private
Total value £0.5m
Completion September 2003
Area 320 m2
QS Cave and Associates
Contractor Bellevarde Construction
Structure Murtagh Bond
Executive architect Collins and Turner
Landscape Barbara Schaffer
Lighting Lighting Art and Science

Keyword:
Residential


 

  Photographs / Drawings

Ground floor plan

First floor plan

Section