Walters & Cohen Architects logo
Walters & Cohen won the two-stage invited competition to design a memorial recital hall to Yehudi Menuhin in the grounds of his internationally renowned school at Stoke d’Abernon in Surrey.

The two main elements of the building are a recital hall for 350 people and a wing of music teaching rooms and rehearsal studios. The two wings are linked by a double height foyer that opens onto the outdoor performance area. The two-storey hall does not dominate the site but grows out of the surrounding landscape, flowing with the contours of the site; the use of natural materials reinforces this. The building encloses a grassed amphitheatre at the heart of the scheme; a quiet, contemplative space protected from the noise of the nearby M25 motorway.

The project involved successful negotiation with the local planning authority on a sensitive site in the Metropolitan Green Belt and in May 2001 the scheme was granted full planning approval. This project was never built but in 2005 a new recital hall was completed by Burrell Foley Fischer.

Client The Yehudi Menuhin School
Total value £3.5m
Work undertaken June 1999
Area 2,200 m2
QS Walker Richardson
Structure Expedition Engineering
Building Services Max Fordham LLP
Landscape Edward Hutchison Landscape Architects
Performance consultant Anne Minors

Keyword:
Education


 

  Photographs / Drawings

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW