Walters & Cohen Architects logo
In 2016 the King’s School asked Walters & Cohen to undertake a feasibility study for a 1.25-hectare ex-industrial site on the edge of Canterbury’s city centre.

This study resulted in an updated masterplan for the site that includes an International College, five two-bedroom houses and a three-bedroom house for staff, gardens, a new flood-lit sports court with changing facilities, and a separate project in the existing Malthouse building (undertaken by another practice) that comprises a 300-seat theatre, dining and teaching facilities. The scheme was granted consent with unanimous support from the City of Canterbury’s planning committee in March 2017.

The new International College will teach students aged 11-16, acting as a stepping-stone for those entering the English school system from abroad. In consultation with the school we developed designs for a three-storey building that wraps around a private courtyard for socialising and outdoor learning. The building comprises 34 en suite bedrooms to offer boarding for 80 students, several flats for staff, classrooms, and specialist teaching facilities.

The landscape scheme has been designed to complement and connect the many elements of the site. The new College creates a civic square shared with the Malthouse that will become an important focal point of the campus. Domestic gardens bound two other sides of the College building, while, to the north, the new sports court will be used by the College, school and local community.

Client The King's School, Canterbury
Total value Confidential
Completion Summer 2018
Area 3,000 m2
QS Fanshawe
Structure Price & Myers
Building Services Skelly & Couch
Landscape Bradley-Hole Schoenaich
Planning consultant Hobbs Parker
Project manager Fanshawe
Contractor R Durtnell & Sons

Keyword:
Education Residential


 

  Photographs / Drawings

Existing site