Walters & Cohen Architects logo
In 2014 Walters & Cohen undertook a feasibility study for Sandringham Primary School in Newham, east London. The school is four-form-entry with around 980 pupils and 133 staff.

At a meeting with the school it became clear that they were in need of purpose-built facilities for specialist teaching spaces, such as art and music, that were located in general classrooms or did not have dedicated accommodation in the main building. The existing nursery building had reached the end of its lifespan, and there was a desire for improved outdoor learning spaces. The school also expressed an ambition to offer pre-school provision.

The proposed new building replaces the existing nursery and provides dedicated spaces for specialist classes. This allows the existing spaces in the main school to be freed up to provide additional classrooms and accommodate bulge classes where necessary. The way these spaces are designed will have a significant impact on the informal curriculum, providing areas with seating for quiet activities such as reading and small group interaction, and creating a better link between indoor and outdoor spaces to encourage movement and outdoor teaching.

A new entrance and street frontage will also create a welcoming identity for the school in its community that complements its friendly and accessible ethos.

Client London Borough of Newham
Total value Confidential
Completion April 2017
Contractor Lakehouse
Structure Ben Segeth Associates
Building Services Bannerman Consulting Engineers
Landscape Wynne-Williams Associates
Project manager oneSource (Newham)

Keyword:
Education


 

  Photographs / Drawings

Site outline