Walters & Cohen Architects logo
Gascoigne Primary School in Barking is one of the largest primary schools in the UK. The school has a good reputation for supporting children from many different backgrounds: a large proportion of pupils arrive with English as a second language, and Ofsted has praised the way it deals with new and vulnerable pupils.

In 2014, the five-form-entry (5FE) school had more than 1,100 pupils and, as numbers continued to increase, mobile classrooms took up valuable outdoor space. Walters & Cohen and Neilcott Construction won the competition to design a new annexe for the school on a nearby council-owned plot. To make the most of the tight site, we explored three- and five-storey options, both of which used the roof for sports and social spaces.

The three-storey option was taken forward. Early years, administration and community facilities are at ground floor level; years 1, 2 and 3 are on the first floor; staffroom facilities and years 4, 5 and 6 are on the second floor. Each level also has an outdoor learning deck adjacent to the class bases. Careful landscaping around the building provides parking, spill-out dining, and outdoor spaces for the youngest pupils.

The new building, known as The Shaftesburys, caters for 39 full-time equivalent nursery pupils and is a 3FE primary school for 630 pupils. This has allowed the existing Gascoigne Primary School site to reduce to 4FE, thus creating a 7FE school over two sites. The Shaftesburys opened in September 2016.

Awaiting professional photos.

Client London Borough of Barking and Dagenham
Total value £11m
Completion Summer 2016
Area 4,100 m2
QS Neilcott Construction
Structure MLM
Building Services Pick Everard
Landscape Wynne Williams
Contractor Neilcott Construction
Acoustics PACE Consulting
Lighting Pick Everard

Keyword:
Education


 

  Drawings

Site plan

Concept sketch

Section

East elevation

South elevation

Ground floor plan

Second floor plan

First floor plan

Rooftop sports and play area plan