Walters & Cohen Architects logo
In 2013 we were commissioned to design a new carehome in Oxford for Carebase, a leading provider of specialist residential, nursing and dementia care in the UK.

We worked closely with the client to understand what makes a comfortable and pleasant home for the elderly and a good work environment for nursing staff. All bedrooms are en-suite, and the design strives to foster a sense of community on all floors, with communal lounges and dining facilities, as well as a bar, garden lounge, hairdresser, café and library on the ground floor.

A slope on the site allowed us to maximise the number of rooms with private outdoor space. Creating a strong connection to the outdoors and making the most of views across Oxford were key design considerations; the proposed site for the home is on a private road in a conservation area, so it was important to lessen the impact of traffic and noise pollution to nearby residents, and ensure that the mass of the building is in keeping with neighbouring properties. It is elegantly integrated with the verdant landscape, with a lower level sunken courtyard, timber cladding and access to green roof terraces.

Client Carebase Ltd

Keyword:
Residential Culture and Community


 

  Drawings

Site options

Site options

Site options

Site options